Jumaat, 11 November 2011

Serbuk Sup Nor's Chef



~ Serbuk Sup Nor's Chef ~

Blogger untuk berkongsi resepi bersama Serbuk Sup Nor's Chef

Harga: Rm4.00 Sebungkus

Keluaran Bumiputera

Serbuk Sup Istimewa Lengkap

Boleh membuat tempahan melaui email norschef@gmail.com/ norschef@yahoo.com
SMS @ Call: 019 3567005/ 012 5587005

Facebook: http://facebook.com/serbuksup.norschef  

Resepi Bersama Serbuk Sup Nor's Chef

Ayam Tomato Nor's Chef
Ayam Tomato Nor's Chef

Bahan2:


1 ekor ayam

30 tangkai cili kering
5 ulas bawang putih
2 bawang besar – hiris bulat-bulat
2 biji buah tomato
1 cawan tomato puri
1 sudu makan gula
5 cm halia
1 bunga lawang
2 cm kayu manis
½ cawan mnyak masak
2 cawan santan pekat dari sebiji kelapa/ 1 tin susu cair
2 cawan kacang peas
3 cengkih
2 sudu Serbuk sup Nor's Chef (RM 4.00)
Minyak bijan skit

Cara2:


1. Bersihkan ayam dan potong kecil.

2.Tumbuk/kisar cili kering hingga halus. Tumbuk kasar bawang merah dan halia.
4. Panaskan 3 sudu makan minyak masak dan tumis bahan-bahan yang telah dikisar/tumbuk bersama cengkih dan bunga lawang.
5. Masukkan santan/susu cair dan masak hingga mereneh.
6. Masukkan tomato puri, gula, Serbuk Sup Nor's Chef dan kayu manis. Kacau selalu.
7. Masukkan ayam dan biarkan mereneh.
8. Masukkan bawang besar, tomato dan kacang peas.
9. Balik-balikkan ayam hingga sebati dengan kuah merah. Tutup api.
10. Hidangkan dengan Nasi Tomato Nor's Chef

Selamat mencuba & menjamu selera


~Nor's Chef Enterprise~


 Sup Tulang Nor's Chef  

SuP Tulang Nor'S Chef

BaHan-Bahan:

500 Gram Tulang Lembu
3 Sudu Besar Serbuk Sup Nor's Chef
2-1/2 Liter air
3-4 ulas bawang putih
1 cm Halia
minyak untuk menumis
Daun Sup/ Daun Bawang
Bawang Goreng
Cili padi - Kalau Nak Pedas
2 Ketul Ubi Kentang

Cara-Cara:

# Mula-mula cucilah tulang temulang.
# Kupas bawang putih. Pastu bersihkan.
# Ketuk-ketuk bawang putih dengan pisau. Pastu cincang-cincanglah biar jadi halus.
# Hiris pula halia nipis-nipis. Tapi kalo sape ada lesung tu boleh tumbuk halia sekali dengan bawang putih.
# Panaskan minyak. Tumislah bawang putih dan halia ni sehingga bawang putih jadi kuning.. kalo hangus sket tu takpe..
# Dah tu masuklah air, Serbuk Sup Nor's Chef dengan tulang-temulang. Rebuslah sehingga tulang empuk.
# Bila dah empuk tu, masuklah pula ubi kentang.. Kalo tak nak letak pun takpe..
# Biarkan sehingga ubi kentang empuk.Pastu bolehlah rasa. Kalo tak rasa POWER lagi bolehlah tambah Serbuk Sup Nor's Chef.
# Bila nak makan tu bolehlah letak bawang goreng, daun sup, daun bawang, cili padi. Kalo suka masam perhlah sedikit limau nipis.