Khamis, 17 November 2011

Resepi Kuih Bersama Nor's Chef



Kuih Apam Gula Hangus

Bahan-bahan

  • 1 1/2 cwn (300g) gula pasir*
  • 2 cwn (400ml) air
  • 1 cwn (200g) gula pasir
  • 4 biji telur
  • 4 cwn (400g) tepung gandum
  • 4 sk rata bicarbonate of soda
  • 1 tin susu cair

Cara-cara

  1. Goreng gula pasir* hingga hangus dan tuangkan air dan masak hingga mendidih dan gula larut dan sejukkan.
  2. Tepung dan b. soda di ayak.
  3. Telur dan gula di kisar dlm blender hingga gula hancur dan tuangkan kedlm sebuah mangkuk.
  4. Masukkan campuran tepung dan susu cair kedlm adunan telur dan gaul hingga rata.
  5. Tuang pula gula hangus dan gaul lagi hingga sebati. Tapis adunan utk mendapat adunan yg halus.
  6. Tuang adunan kedlm ke dlm acuan dan kukus selama 20 min.
  7. Sajikan apam dgn kelapa parut putih yg dikukus bersama sedikit gara  

Tiada ulasan:

Catat Ulasan